Tractaments específics

Tractaments específics

psicoat7

Al nostre centre disposem de professionals amb formació específica en EMDR – Dessensibilització i Reprocessament per Moviments Oculars.

L’EMDR, és un abordatge terapèutic innovador i validat científicament, que accelera el tractament d’un ampli ventall de psicopatologies causades per experiències difícils. És útil per tractar les fòbies, atacs de pànic, morts traumàtiques, dols i incidents traumàtics a la infància, així com el TEPT (Trastorn d’Estrés Post-Traumàtic). També és útil per alleujar l’angoixa i la fòbia a parlar en públic, millorar el rendiment a la feina, a l’esport i les interpretacions artístiques.

Va ser descobert i desenvolupat per la Dra. Francine Shapiro des de l’any 1987. Es basa en fer servir l’estimulació bilateral en un protocol especial relacionat amb les situacions traumàtiques que desencadena la dessensibilització i la desaparició de la simptomatologia.

El psicòleg treballa amb el pacient per identificar un problema específic que serà el focus del tractament. Seleccionarà els aspectes més importants i que més angoixen al pacient. La intervenció es basa en realitzar determinats moviments oculars o qualsevol altre tipus d’estimulació bilateral (visual, auditiva, kinestèsica) per facilitar l’evocació d’altres parts del record traumàtic o d’altres records associats.

L’estimulació bilateral facilita la connexió entre ambdós hemisferis i permet el processament de la informació i la disminució de la càrrega emocional. L’objectiu és que el pacient processi la informació del incident traumàtic de forma adaptativa aconseguint un canvi en les seves creences, una reducció de la simptomatologia i un millor funcionament a la vida quotidiana.Té en compte els components fisiològics de les dificultats emocionals, els estats emocionals dels símptomes que pertorben al pacient i les creences negatives. La duració del tractament potser des de 3 sessions per un trauma simple, fins a més d’un any per problemes complexos.

L’EMDR implica un abordatge centrat en el pacient, combina elements teòrics i clínics d’orientacions com el psicoanàlisi i la teràpia cognitu conductual entre d’altres. Permet que el terapeuta estimuli els mecanismes de curació inherents al propi individu.